Keratokonusda Multidisipliner Yaklaşım Metodu

Keratokonus hastalarında keranatural tedavisinden önce teknolojik yöntemlerden destek alarak ovalamayı durdurmak ilk adım.

Keratokonus, agresif bir şekilde ve sık sık gözleri ovuşturmak keratokonus gelişme riskini artırabilir veya semptomlarını kötüleştirebilir.

Keratokonus hastalarının gözlerini ovuşturmalarının çeşitli nedenleri vardır:

Enflamasyon: Göz iltihabı rahatsızlığa, kaşıntıya ve gözlerin ovuşturulmasına yol açabilecek bir pürüzlülük hissine neden olabilir.

Alerji: Alerjik reaksiyonlar kaşıntıya, yanmaya ve gözlerde sulanmaya neden olabilir ve bu da ovalamaya yol açabilir.

Kuru göz: Kuru göz sendromu, göz yeterince gözyaşı üretmediğinde veya gözyaşları çok hızlı buharlaştığında ortaya çıkar. Bu durum kaşıntı, rahatsızlık hissi ve ovalamaya yol açabilen kumlanma hissi gibi bir dizi belirtiye neden olabilir.

Gözyaşı filmi düzensizlikleri: Kararsız veya eksik gözyaşı filmi gibi gözyaşı filmi anormallikleri tahrişe ve rahatsızlığa neden olarak gözlerin ovuşturulmasına yol açabilir.

Göz ovuşturmasını önlemek veya en aza indirmek için altta yatan nedeni belirlemek ve ele almak önemlidir. Örneğin, temel neden kuru göz sendromuysa, LipiFlow gibi tedaviler önerilebilir. LipiFlow aşağıdakileri sağlayan bir teknolojidir.

LipiFlow, gözyaşı filminin yağlı tabakasını üretmekten sorumlu olan tıkanmış meibomian bezlerini açmak için termal titreşim kullanan bir cihazdır. Bu bezlerin tıkanıklığını açarak, LipiFlow gözün doğal yağ üretimini geri kazanmaya yardımcı olur, bu da gözyaşı filmini stabilize etmeye ve oküler yüzeyin genel sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilir.  Keratokonus hastaları bu sayede gözlerini daha az kaşımaya eğilimli olduklarından, hastalığın seyrini yavaşlatabilir, son derece önemlidir.
Birçok çalışma LipiFlow’un kuru göz hastalığının belirti ve semptomlarını önemli ölçüde iyileştirebildiğini göstermiştir; buna iltihap ve rahatsızlığı azaltmak, gözyaşı filmi stabilitesini iyileştirmek ve gözyaşı üretimini artırmak dahildir. LipiFlow’un kuru göz hastalığından muzdarip kişiler için güvenli ve etkili bir tedavi seçeneği olduğu düşünülmektedir ve genellikle göz sağlığı uzmanları tarafından bu durum için ilk basamak tedavi seçeneği olarak önerilmektedir.
KeraNatarual ve LipiFlow tedavileri hakkında bilgi almak için tıklayın.
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar