Kuru Göz sistemik hastalıkların bulgusu olabilir

Kuru göz sendromu genellikle tek başına bir durum olsa da, bazen sistemik veya romatizmal bir hastalık gibi altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir.

Sistemik hastalıklar tüm vücudu etkileyen durumlardır, romatizmal hastalıklar ise eklemleri, kasları ve kemikleri etkileyen bir grup durumdur. Bu tür hastalıklar, gözyaşı üreten bezleri etkileyerek veya gözlerde iltihaplanmaya neden olarak kuru göz sendromuna neden olabilir.

Kuru göz sendromuna neden olabilen sistemik hastalıklara bir örnek de Sjögren sendromudur. Bu, vücudun gözyaşı üretenler de dahil olmak üzere kendi nem üreten bezlerine saldırmasına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Lupus, romatoid artrit ve skleroderma gibi diğer otoimmün hastalıklar da kuru göz sendromuna neden olabilir.

Sistemik hastalıklara ek olarak, bazı romatizmal hastalıklar da kuru göz sendromuna yol açabilir. Örneğin, ankilozan spondilit omurgada iltihaplanmaya neden olan ve gözleri etkileyebilen bir durumdur. Benzer şekilde, romatoid artrit de gözlerde iltihaplanmaya ve gözyaşı üreten bezlerde hasara neden olabilir.

Kuru göz sendromu yaşıyorsanız, belirtilerinizin altında yatan nedeni belirleyebilecek bir göz doktoruna görünmeniz önemlidir. Doktorunuz gözyaşınızın kalitesini ve miktarını kontrol etmek için çeşitli testler yapabilir ve ayrıca sistemik veya romatizmal hastalıkları kontrol etmek için kan testleri uygulayabilir.

Altta yatan bir durum tespit edilirse, doktorunuz tedavinizi yönetmesi için sizi romatolog veya immünolog gibi bir uzmana yönlendirebilir. Bu, altta yatan durumu tedavi etmek için ilaçların yanı sıra suni gözyaşı, reçeteli göz damlaları ve kuru göz sendromunun semptomlarını hafifletmek için diğer tedavileri içerebilir.

Sonuç olarak, kuru göz sendromu yaşıyorsanız, bunun bazen altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabileceğinin farkında olmanız önemlidir. Bir göz doktoruna görünerek ve gerekli testleri yaptırarak semptomlarınızın nedenini belirleyebilir ve durumunuzu yönetmek ve görüşünüzü korumak için uygun tedaviyi alabilirsiniz.
Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar