Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Göz kapağı düşüklüğü, hastaların hem görüş kalitesini etkileyen hem de estetik kaygılar nedeniyle psikolojilerinin olumsuz etkilenmesine neden olan göz sorunlarından birisidir. Kapak düşüklüğünün derecesine göre kişinin ciddi seviyede görüş kaybı yaşaması durumları da ortaya çıkabilir. Böyle düşünüldüğü zaman kapak düşüklüğü, hem estetik açıdan hem de görüş kalitesi açısından tedavi edilmesi gereken sorunlardan birisidir.

Tedavi yöntemlerinden, göz kapağı düşüklüğü belirtilerinden ve neden ortaya çıktığından söz edeceğiz ama gelin önce kapak düşüklüğünün ne olduğunu tam olarak kavramaya çalışalım.

Göz Kapağı Düşüklüğü Nedir?

Üst göz kapağı kenarının görme eksenini daraltacak ya da kapatacak şekilde normalden aşağıda olmasıdır. Fonksiyonu genellikle etkiler.

Göz kapağı düşüklüğü (pitozis); genellikle, çocuklarda göz kapaklarının kaldırılmasında etkili olan levator kaslarının doğuştan hasarlı olması ya da erişkinde sonradan hasar görerek veya

yaşlılığa bağlı olarak zayıflaması ile ortaya çıkan durumdur. Deri sarkması ya da yağ fıtıklaşmasından farklı bir durumdur.

Göz kapağı düşüklüğü

Göz Kapağı Düşüklüğü Neden Olur?

Tek bir nedene bağlı değildir. Bu sorunun doğuştan olup olmadığını değerlendirmek gerekir ki zaten doğuştan olan pitozis farklı şekilde isimlendirilir.

Konjenital Pitozis – Doğuştan Gelen Göz Kapağı Düşüklüğü

Anne karnında kas gelişiminin yeterli olarak tamamlanmaması durumlarında da pitozis hastalığı ortaya çıkabilmektedir. Doğuştan gelen hastalıklar konjenital pitozis olarak değerlendirilir. Gelişim durumuna göre farklı tedavi çözümleri de değerlendirilebilir.

Doğuştan gelen nedenleri bir kenara bırakacak olursak, sonradan gelişen göz kapağı düşüklüğü için farklı nedenler sıralayabiliriz. En yaygın karşılaşılan nedenlere bir liste olarak bakalım.

  • Yaşlanma etkisiyle beraber göz kapağında yer alan levator kaslarının zayıflaması ve tam olarak işlevini yerine getirememesi.
  • Kapak üzerinde çıkan tümörler.
  • Çeşitli hastalıklar ve bu hastalıklar nedeniyle kullanılan ilaçların yan etkisi olarak.
  • Diyabet gibi kalıtsal hastalıkların etkisiyle beraber.
  • Göz kapağını etkileyecek şekilde, göze gelen fiziksel darbeler sonrasında oluşan hasarlar nedeniyle.
  • Yağ fazlalığı ve deri fazlalığının oluşması durumlarında.
  • Bazı göz ameliyatlarından sonra

Bu ve bunlara benzer nedenleri göz kapağı düşüklüğü nedenleri arasında görebiliriz. Peki göz kapağı düşüklüğü olduğunu nasıl anlayabiliriz? Bunun için belli başlı belirtiler değerlendirilebilir.

Göz Kapağı Düşüklüğü Belirtileri Nelerdir?

En net belirti görsel olarak ortaya çıkan belirtilerdir. Eğer tek gözde göz kapağı düşüklüğü gelişmişse, dışarıdan gözlem ile göz kapağındaki düşüklük fark edilebilir. Tabii ki burada kapak düşüklüğünün derecesinin de önemli olduğunu eklemek lazım. Düşüklük ileri seviyede değilse, bu durumda farkı anlamak biraz daha zor hale gelebilir ve kişinin uzman bir hekime göz muayenesi olması gerekebilir.

İki gözde birden göz kapağı düşüklüğü oluştuğu durumlarda kişi görüşünde yaşanacak olan aksaklıklarla durumun farkına varabilir. Düşüklüğün derecesine göre görmek için başı geriye doğru atmak, kaşları kaldırarak bakmak gibi belirtiler kendisini gösterebilir.

Bunun dışında çok yaygın belirtilerin olmadığını söylemek lazım. Genelde kapağın düşük olması ağrı ya da his kaybı gibi belirtiler ortaya çıkarmaz.

Göz Kapak Düşüklüğünde Tanı Nasıl Konulur? Ne Yapmak Gerekir?

Kişiye kesin tanı konulması adına, mutlaka uzman bir hekimden destek alınması gerekir. Net olarak nedeni belirlemek ve düşüklüğün derecesini öğrenmek için detaylı bir göz muayenesi yapılması şarttır. Burada sadece düşüklüğün tespit edilmesi önemli değildir. Bunun yanında düşüklüğün nedeni ve kalıcı olup olmadığı konusuna da bakılır.

Tanı konması aşamasında yarık lamba muayenesi tercih edilebilir. Bu yöntemde yüksek yoğunluklu ışıkla beraber göze daha yakından bakılır ve kapak durumu detaylı olarak incelenir.

Yine kişinin durumuna göre tercih edilebilecek olan bir diğer yöntem ise Tensilon testidir. Burada da uzman hekim, özel bir ilaç ile kas gücünüzün gelişip gelişmediği test eder ve miyastenia gravis kaynaklı göz kapağı düşüklüğü olup olmadığı test edilmiş olur.

Göz kapağı düşüklüğü

Göz Kapağı Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

Pitosiz rahatsızlığında, tedavi aşaması için hastalığın durumu ve nedeni oldukça önemlidir. Genelde cerrahi yöntemler tercih ediliyor olsa da doğuştan gelen ve çocuklarda göz kapağı düşüklüklerinde, farklı uygulamalar devreye sokulabilir. Bunun için iki ayrı durumda değerlendirme yapabiliriz.

Çocuklarda Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

Çocuklarda kapak düşüklüğü değerlendirilirken, bir takım faktörleri göz önüne almak gerekir. Bu faktörlere göre bir belirleme yapılır.

  • Çocuğun hangi gözünde düşüklüğün olduğu durumu değerlendirilir. Tek gözde mi yoksa iki gözde birden düşüklük var mı buna bakılır.
  • Göz kapağının yükseklik durumunun ne olduğuna bakılır ve buna göre bir değerlendirme yapılır.
  • Göz kapak kasının durumu değerlendirilir.
  • Çocuğun yaşı göz önüne alınır.
  • Göz hareketlerinin durumu değerlendirilir.
  • Tüm bu değerlendirmeler sonucunda çocukta eğer düşüklük görme üzerine etkili oluyorsa ve bir engel teşkil ediyorsa, cerrahi müdahale yöntemi tercih edilir.

Görmenin etkilenmediği durumlarda ise uzun sıkı bir takiple beraber farklı tedavi yöntemleri de denenebilir. Cerrahi müdahale bir sonraki plana bırakılmışsa, özel gözlükler kullanımı ya da sorunlu göz üzerinde belirlenen ilaçların kullanımı gibi alternatifler denenebilir.

Burada tek gözde göz kapağı düşüklüğü olduğu durumlarda, ek olarak göz tembelliği sorunlarının da yaşanmaması adına dikkatli olunmalı ve gerekli tedavi önlemleri alınmalıdır.

Yetişkinlerde Göz Kapağı Düşüklüğü Tedavisi

En etkili tedavi, göz kapağı düşüklüğü ameliyatı olacaktır. Cerrahi yöntemler daha net ve kesin çözümlerin elde edilmesini sağlar.

Tercih edilecek olan cerrahi yöntem ise kişinin durumuna göre değişiklik gösterecektir. Hekim, fazlalık olan deri ya da doku varsa, duruma göre bu fazlalığı alabilir. Tercih edilecek olan yöntem ise genelde levator kasına göre belirlenir.

Kas hiç çalışmıyor ve buna bağlı bir sarkıklık durumu varsa, kasların üst kaslara asılması gibi bir cerrahi çözüme gidilebilir. Kaslar yetersiz çalışıyorsa bu durumda da kasları kuvvetlendirmek adına cerrahi yöntemler denenir.

Göz kapağı düşüklüğü ameliyatı için belirlenecek olan yöntemin, hastanın detaylı muayenesi sonrasında kesinleşeceğini de unutmayın.

Göz kapağı düşüklüğü

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

  • Yüzdeki yorgun ifadenin önüne geçilir.
  • Daha rahat bir ameliyat olduğu için iyileşme süreci de hızlıdır.
  • Düşüklükten kaynaklı oluşan görme sorunlarının önüne geçilmesi sağlanır.

Göz Kapağı Düşüklüğü Ameliyatı Fiyatları 2023

Yukarıda  tedavi aşamasından söz ettik. Tedavi aşamasında da belirttiğimiz gibi, kişiye göre değişebilen farklı çözümler uygulanabilmekte. Haliyle göz kapağı düşüklüğü ameliyatı fiyatları da kişiden kişiye değişecektir.

Fiyat üzerinde etkili olan bazı unsurlar

  • Hastalık tek göz üzerinde mi yoksa her iki gözde birlikte mi gelişmiş?
  • Levator kasının durumu ne?
  • Fazla deri ve dokunun durumu ne?
  • Operasyonu yapacak olan hekimin tecrübesi nasıl ve operasyon nerede yapılacak?

Bu ve buna benzer olan nedenler, doğrudan göz kapağı düşüklüğü ameliyatı fiyatlarını etkileyecektir. Detaylı göz muayenesinden sonra fiyat almanız daha doğru olacaktır.

Doç. Dr. Aylin Kılıç
LinkedIn
Instagram

En Son Yazılar